Mikä pyörä aloittelijalle?
Ensimmäistä moottoripyörää hankkimassa? -Hieno homma, teimme sinulle pienen tietopaketin, josta toivomme olevan iloa matkallasi kaksipyöräisten päristimien ihmeelliseen maailmaan.
Custom, Touring, Adventure – mitä nämä nyt on ja onko sillä väliä?
Customeita löytyy moneen lähtöön
Oletkin ehkä huomannut, että prätkiä tykätään lokeroida eri luokkiin ulkonäön, mutta ennenkaikkea käyttöalueen mukaan. Tässä lyhyt sanasto:
Custom pyöriksi lokeroidaan pääsääntöisesti ”jalat edellä” ajettavat mallit harrikoista Intrudereihin ja Viragoista Shadoweihin jne. Näillä pyörillä tuntuu tuuli tukassa Amerikan malliin ja usein matkamukavuudesta luovutaan jossain määrin autenttisen pärinän ja tärinän nimissä.
Touring-pyöräkin voi olla urheilullinen
Touring (tai Sport-Touring) pyöriin lasketaan ensisijaisesti pitkän matkan ajoon suunnitellut, usein kattavasti katetut pyörät, joilla jaksaa taittaa matkaa takapuolen puutumatta tuulisuojan suojassa ainakin tankillisen kerrallaan. Touring pyörät eivät välttämättä enää ole raskaita saati laivamaisia ja raja muiden lokeroiden välillä voi olla häilyvä (varsinkin adventure- ja sporttipyörien suuntaan.)
Sportit eli kyykkypyörät ovat yleensä kevyitä ja ketteriä
Sport pyörät ovat usein kilpadaradoilta tekniikkansa ammentavia pyörävalmistajien (kunkin aikakauden) lippulaivoja, joissa pyritään näyttämään teknistä ylivertaisuutta muihin nähden erityisesti tehon ja painon suhteen. Sporttipyörät ovat tyypillisesti sikanopeita sekä kevyitä ja ketteriä. Tai ainakin pyrkivät näyttämään siltä.
Adventure leiriin, on ollut viime aikoina tunkua ja yleensä sinne pääsee kevyellä touring-pyörällä, jossa on pitkä jousitus ja hiekka/sorateille tarkoitetut renkaat. Pyörien maailmaan kuuluu pitkät ajelut autiomaassa ja maastossa, jonne ei madalletulla Celicalla ole asiaa. Päivän päätteeksi pystytetään teltta ja keitetään kahvit nuotiolla.
Motocross / Enduro-pyörät sivuutamme tässä jutussa, sillä jos luit tähän asti – olet tuskin aloittamassa harrastusta motocrossradalta.
Supermotot ovat nekin kasvattaneet suosiotaan. Pyörämalli muistuttaa katurenkailla varustettua crossipyörää ja juontaa juurensa kilpailuista, jossa sekoitetaan motocrossia ja ratamoottoripyöräilyä. Pyörät perustuvat motocrosspyöriin mm. jousitusta ja renkata lukuunottamatta.
Nakuista puhutaan, kun sporttipyörältä on riisuttu katteet (tai niitä ei koskaan ollutkaan).
Klassikot, Scramblerit ja Cafe Racerit. Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen. Tästä syystä meillä kertyy poikkeuksellisen vähän kilometrejä monen pyörän mittariin. Tämä on tietysti siinä mielessä hyvä asia, että markkinoilla on paljon vähän ajettuja klassikkopyöriä vaikkapa 70 – ja 80-luvuilta. Tuolloiset legendat kuten Honda CB 750 tai Kawasaki Z1300 edustivat uutta aikakautta moottoripyöräilyssä ja ovat vaikuttavia pelejä vielä tänäkin päivänä. Klassinen moottoripyörän ulkonäkö on kokenut jonkinlaisen renesanssin ja vanhanmallisten pyörien suosio on kasvussa. Retropyörien lisäksi suosittuja ovat ns. Cafe Racerit, jotka ovat kevyesti rakenneltuja ja kevennettyjä versioita edellisistä (tai jostain aivan muusta.) Scrambler-pyörät taasen ovat varustettu karkeakuvioisilla renkailla ja lokasuojat ynnä muut hömpötykset on heitetty pois.
Jokaisesta tyylisuunnasta löytyy kelpoja vaihtoehtoja niin aloittelijoille kuin konkareille kunhan tietää mitä etsii.
Aloittajan kannalta tärkeät asiat
Kun olet päättänyt mitä mielesi halajaa pyörän yleisen mallisuuntauksen osalta, kannattaa miettiä seuraavia asioita:
Teho ja paino: Olet varmaan kuullut jo sen ”On vain kahdenlaisia motoristeja…” jutun eikö vaan? Pääsääntöisesti moottoripyörät menevät kovaa, oli hevosia 20 tai 200. Huipputehojen ei pitäisi olla ensipyörän tärkein valintaperuste. Lisäksi kannattaa huomioida, että esim. V-twini tuottaa matalalla kierrosalueella enemmän vääntöä kuin "vastaava" rivinelonen. Pyörän sporttisuutta ja vauhdin hurmaa määrittää moni muukin asia kun hevosvoimat rekisteriotteessa. Esimerkiksi paino voi olla vasta-alkajalle näistä tärkeämpi. Kevyttä pyörää on helpompi hallita ja mukavampi käsitellä.
Ajoasento ja pyörän korkeus: Pituutesi ja muu olemuksesi vaikuttaa melko paljon ajomukavuuteen. Pitkällä kaverilla voi jalat krampata liian jyrkässä polvikulmassa ja lyhyellä taas valoihin pysähtyminen tuottaa ongelmia kaupungissa. Sopiva asento selviää kokeilemalla. Toisaalta ajoasentoon voi vaikuttaa myös valtavasti pyörää muokkaamalla. Saatavilla on Storminkin valikoimassa niin korotus- kuin madallussarjoja, eri korkuisia tuulisuojia, jalkatappien siirtosarjoja, eri mittaisia ohjaustankoja ja vaikka mitä. Jos siis olet ihastunut tiettyyn pyörämalliin, mutta koeajo pisti miettimään ajoasentoa – tutustu mitä tuotteita pyörään löytyy jälkimarkkinoilta asian korjaamiseksi.
Takapenkillä huutelijat. Uutta pyörää hankkiessasi teet samalla päätöksen istuuko kyydissä joku tai ketään. Osa pyöristä on yksipaikkaisia, osa on käytännössä niin epämukavia matkustajalle, että saat harrastaa rauhassa. Lisäksi on niitä vaihtoehtoja joiden kyydissä viihtyy koko talous.
Luotettavuus, huollot ja varaosat: Jos olet tottunut näpräämään moottoreita ja kulkupelejä jo ennen tätä jaloa harrastusta, on valintajoukkosi uudeksi kulkupeliksi suurempi. Jos moottoripyörät ovat sinulle uusi maailma niin liikkumisen kuin huoltamisen suhteen, kannattaa sinun miettiä jo etukäteen kannattaako ostaa rasvaisissa muovispusseissa osina toimitettavaa ”latolöytöä”, joka on onnistuneesti startattu vasta viimeksi vuonna ’69 vai vältätkö riskiä ja hankit hieman tuoreemman pelin, jossa on huollot säntillisesti dokumentoitu huoltokirjaan.
Pyörä on hyvä huoltaa tai huollattaa tarvittaessa ja vähintään kerran vuodessa (pitkästä säilytysajasta johtuen). Pyörän huoltohistoriasta näet kuinka säännöllisellä pidolla laite on ollut ja myyvältä taholta voit kysyä mitä todennäköisesti on seuraavaksi edessä. Yleisimpiin pyörämalleihin (ja vähän harvinaisempiinkin) on osia kuitenkin tarjolla niin alkuperäisenä kuin tarvikkeena (edullisemmin) eivätkä huollotkaan ole tyypillisesti erityisen kalliita.
Entä hinta?
Toki joudut valitsemaan uuden pyörän ja käytetyn välillä. Niissäkin voit ostaa pyörän liikkeestä rahoituksella tai yksityiseltä. Näihin emme ota kantaa. Pääsääntöisesti pyörien arvot laskevat samoin kuin autoissakin, sillä erotuksella että tällä hetkellä on markkinoilla ylitarjontaa ja pyöriä saa todella edullisesti. Parilla tonnilla pääsee jo kunnon kyyteihin.
Mieti kuitenkin koko pakettia: Pyörän hinta + varusteiden hinta + huoltojen hinta + vakuutuksen hinta.
Älä käytä koko budjettia pyörään, sillä varustepuoli määrittää ajomukavuutta ja turvallisuutta jopa yhtä paljon. Pelivaraa saat myös vakuutuksista. Osa firmoista hinnoittelee teho/painosuhteen mukaan, osalla on ajopäiviin perustuva hinnoittelu ja erot voivat olla suuria. Aikaisemmassa jutussa totesimme, että kahdella tonnilla voi saada hienon pyörän. Varusteisiin on hyvä laskea vähintään 500-1000€ päästä varpaisiin ja huoltokuluihin vaikuttaa luonnollisesti pyörän kunto.
Muuta
Motoristit ovat mukavaa porukkaa. Lisäksi me olemme erittäin innokkaita kertomaan omia kokemuksia eri moottoripyöristä. Vastaavasti ja netti on pullollaan aktiivisia prätkäfoorumeita, joissa kysellään tämän tästä suosituksia ensimmäisiksi ajokeiksi sekä neuvoja vaikkapa käytetyn pyörän ostoon.
Tutustu myös juttuumme ”Minkälaisen moottoripyörän saa kahdella tonnilla”, josta seuraavassa poimittu lyhyt muistilista käytetyn ajokin ostamiseen:
Mitä huomioida käytettyä ostaessa?
Käytetyn pyörän kaupassa on syytä muistaa, että yksityisiltä ostaessasi kuluttajansuojasi on merkittävästi heikompi kuin liikkeestä ostettaessa. Tämä noteerataan usein hinnoissa, mutta etenkin yksityisiltä ostettaessa kannatta riski tiedostaa ja perehtyä hieman pyörään, sen tekniikkaan ja tyyppivikoihin etukäteen - vaikkapa merkkiä käsitteleviltä harrastajafoorumeilta tai fb-ryhmistä.
Huomioitavia asioita:
- Huoltokirja: Onko pyörän määräaikaishuollot tehty ajallaan?
- Kulutusosat (tulevat huoltotarpeet ja kustannukset näissä) Renkaiden pinta, ketjut ja rattaat, jarrupalat ja levyt, suodattimet. Edellämainittujen kaikkien osien täydellinen uusiminen voi jo yksistään maksaa tuhatkunta euroa, joten kuntokartoitus kannattaa tehdä
- Nesteet: Tarkista, että moottoriöljyä on riittävästi ja tiedustele vaihtovälistä omistajalta. Jarruneste pitäisi vaihtaa 2-4 vuoden välein, tarkista viimeisin vaihtoajankohta samalla kun tarkistat jarru- ja kytkinnesteen tasot. Tumma väri saattaa näissä kertoa ongelmista.
· - Tarkista myös mahdolliset nestevuodot moottorin ympäriltä sekä etuputkien tiivisteiden yhteydestä
- Sähköt: Tarkista vilkkujen ja valojen toiminta. Polttimoiden uusinta on helppoa, mutta sähkövikojen etsintä joskus työlästä.
- Laakerit:
o Ohjauslaakeri: Asetu etupyörän etupuolelle ja yritä voimakkaasti vetää pyörää itseäsi päin ja takaisin. Väljyyttä ei saisi tuntua
o Tarkista mahdollinen väljyys myös takahaarukasta
o Mistään laakereista ei saisi kuulua rohinaa - Koeajo
o Tarkista jarrujen ja ohjainlaitteiden toiminta
o Tarkista moottorin äänet ja tuntuma läpi kierrosalueen
o Varmista ettei pyörä vietä kumpaankaan suuntaan
o Tarkista iskunvaimentimien normaali toiminta
17.4.2018