![]() |
|
Kun perheeseen hankitaan ensimmäistä mopoa, eikä kenelläkään ole kokemusta kaksipyöräisistä on hyvä huomioida muutama turvallisuusseikka. Teimme (todella) pienen tietopaketin erityisesti mopoikäisten vanhemmille nykyaikaisiin varusteisiin ja pyörän ylläpitoon liitttyen. Mikäli kysyttävää jäi, tulkaa käymään myymälässä tai ottakaa yhteyttä, autamme mielellämme!
|
|
Kypärät: Tämä on se pakollinen lain määrämä varuste mopoilijalle, kuten varmaan tiesittekin. Pykälä ei tosin ota kantaa kypärän laadullisiin ominaisuuksiin, muutoin kuin hyväksynnän puitteissa. Niin kutsuttu E-hyväksyntä määrittää pohjatason kypärille, jolla niitä saa tuoda markkinoille. Myynnissä olevissa kypärissä on kuitenkinvaltavia eroja niin iskunkestävyydessä kuin painossakin, ja usein nämä heijastuvat hintalappuun. Aivan halvimpia tuotteita markkinoilla kannattaa välttää, mutta esim. 100€ hintaluokassa löytyy jo hyviä kypäriä ja esimerkiksi kaikki Grexin kypärät ovat saaneet vähintään 4/5 tähteä riippumattomissa S.H.A.R.P -testeissä. Tulos johon kaikki kalliimmatkaan kypärät eivät yllä. Tässä muutama muu huomioitava seikka kypäränostamisessa:
Tutustu kypärävalikoimaamme tästä ja lue lisää |
|
Takit, housut ja suojat: Vaikka mopon nopeudet jäävät (yleensä) alle viidenkympin, on vaatimus varusteille silti suurempi kuin polkupyörällä. Mopoilla ajetaan kuitenkin lähes aina liikenteen seassa ja matkanopeus on usein lähempänä viittäkymppiä. Jos olet joskus saanut asfaltti-ihottuman pyörällä kaatuessa voit kuvitella miten paljon 45km/h vauhti tekee lisää yhtälöön. Mopo- ja moottoripyöräkäyttöön on saatavilla valtava valikoima varusteita joiden käyttöalue on hyvin laaja. Viime vuosina myös kaupunki- ja työmatkakäyttöön tarkoitettu Casual-varustetarjonta on kasvanut merkittävästi. Mitä eroa sitten on vaikkapa farkuilla ja ajofarkuilla? MP-käyttöön suunnitellut varusteet ovat ylivertaisia niin repäisylujuudeltaan, hankauskestävyydeltään kuin rakenteelliselta lujuudeltaan. Lisäksi niihin on usein lisätty erittäin kivoja ominaisuuksia lämmön ja vedenpitävyyden nostamiseksi sekä yleensä suojat (tai ainakin paikat suojille). Suinkaan kaikki mp-varusteet eivät siis ole tarkoitettu rata-ajoon ja 200km/h vauhteihin. Mutta hyvät varusteet tekevät matkanteosta mukavampaa (ja näin ollen turvallisempaa, kun ei tarvitse ajaa hampaat irvessä). Lisäksi niiden ominaisuudet suojaavat mahdollisessa onnettomuustilanteessa. Huom. Takeissa on usein selkäsuoja tai selkäsuojalle suunniteltu tasku. Joissain taskuissa suojan paikalla on ostettaessa ohut vaahtomuovinpala antamassa takille ryhtiä. Tämä kannattaa kuitenkin vaihtaa CE-hyväksyttyyn suojaan joka on merkittävästi parempi eikä maksa maltaita. Selkäsuojia on saatavissa myös erikseen puettavina malleina. Hyvässä ajotakissa on:
Takki- ja housuvalikoimamme löytyy täältä Myyjämme auttavat mielellään oikeanlaisten varusteiden löytämisessä
|
|
Muut varusteet: Moni ei huomioi hanskojen ja kenkien tärkeyttä ajovarusteina. Mopon jarruja kuitenkin hallitaan sormenpäillä, joten on tärkeää, että ne pysyvät lämpimänä. Lisäksi ajokäsineissä on usein kova suoja rystyspuolella (siltä varalta että käsi jäisi tien ja mopon väliin kaatumistilanteessa) sekä vahvikkeet kämmenpuolella (joka on tavallisin osa jolla kaatuessa otetaan vastaan). |
|
Renkaat ja jarrut: Tiedätkö mikä on kuluneen moponrenkaan urasyvyyden raja? Tiedätkö miltä jarrujen pitäisi tuntua esim. polkupyörään verrattuna? Renkaat ja jarrut ovat tärkeimmät turvavarusteet näissäkin kaksipyöräisissä, joten niiden kunto kannattaa kartoittaa ostettaessa (sekä tietysti ajoittain tämän jälkeen). Muista tarkistaa ainakin seuraavat:
|
|
Huolto: Skootterissa tai mopossa ei välttämättä ole huoltovaloa ilmoittamassa määräaikaishuolloista. Moposta kannattaa kuitenkin pitää huolta niin jälleenmyyntihinnan kuin oman ajon jatkuvuuden takia. Muista siis öljynvaihdot ja muut määräaikaishuollot, jotka löydät huoltokirjasta Meiltä löydät niin öljyt kuin suodattimet ja muut kulutuosat huoltoihisi. |